Project Description

Close up of Sackler Bridge Crossing
Sackler Bridge Crossing reflection in lake
Overhead look at the Sackler Bridge Crossing
Sackler Bridge Crossing at night

The Sackler Crossing is part of a new route through the Royal Botanic Gardens in Kew.

Set low to the surface of the lake, its serpentine form seems to float across the water, allowing people to experience the surrounding landscape from new vantage points.

The walkway is fabricated in only two visible materials; each chosen for their hard wearing qualities, the deck is granite treads, laid like railway sleepers between bronze uprights that serve as a balustrade. The bronze alloy is of a grade used to manufacture military submarine propellers.

Project Details

Date2006
ClientKew Gardens
DESIGN TEAMJohn Pawson
Richard Collis (Quantity Surveyor, Contract Administrator)